Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και θέλουμε να είμαστε λεπτοί και σε φόρμα. Δυστυχώς όμως μένουμε στις καλές προθέσεις και τις πολύ αυστηρές δίαιτες. Αν θέλουμε να αδυνατίσουμε χωρίς να απογοητευτούμε, θα πρέπει να αλλάξουμε μακροπρόθεσμα τις διατροφικές μας συνήθειες, αλλά να συνεχίσουμε να τρώμε νόστιμα φαγητά σε επαρκή ποσότητα και να αισθανόμαστε καλά. Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω πρέπει να κάνουμε συνδυαστική διατροφή.
   Η συνδυαστική διατροφή δεν σημαίνει στέρηση. Το σώμα μας παίρνει όλες τις αναγκαίες θρεπτικές ουσίες. Δίνει προτεραιότητα στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά και στα προϊόντα ολικής άλεσης. Έτσι  ο οργανισμός μας προμηθεύεται με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης είναι σημαντική η επαρκής λήψη νερού και υγρών, καλύτερα πριν από τα γεύματα. Καλό είναι να πίνουμε 2 λίτρα υγρά την ημέρα όπως φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών και μεταλλικό νερό. Καφέ, κακάο και μαύρο τσάι είναι καλύτερα να πίνουμε ελάχιστα, όπως και οινοπνευματώδη.
   Στη συνδυαστική διατροφή τα τρόφιμα χωρίζονται σε 3 ομάδες.
  1. Ομάδα υδατανθράκων (Δημητριακά, ζυμαρικά, πατάτες, μπανάνες, ξηροί καρποί, χουρμάδες, σύκα, ζάχαρη και διάφορα γλυκαντικά, μέλι)
  2. Ομάδα πρωτεϊνών (κάθε είδους κρέας, αλλαντικά, ψάρια, οστρακοειδή, σόγια, αυγά, γάλα, τυριά)
  3. Ουδέτερη ομάδα (κάθε είδους λαχανικό, μανιτάρια, μπαχαρικά, φρούτα)                      Στο ίδιο γεύμα δεν επιτρέπεται να συνδυάζονται τρόφιμα που ανήκουν στην ομάδα υδατανθράκων με τρόφιμα που ανήκουν στην ομάδα πρωτεϊνών, παρά μόνο με τη ουδέτερη ομάδα.                                                                                                          Τροφές που κάνουν καλή παρέα και βοηθούν στο αδυνάτισμα!!Το βρήκα στο περιοδικό Αρμονία και είπα να το μοιραστώ μαζί σας!!Καλή σας όρεξη λοιπόν..
 Γαλέος + σκορδαλιά 
Ο γαλέος, όπως και ο παστός μπακαλιάρος, περιέχει πολύ αλάτι, το οποίο ανεβάζει την πίεση σε ευαίσθητα άτομα. Η σκορδαλιά, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε ωμό σκόρδο, δρα εξισορροπητικά. 
Ζυμαρικά + θαλασσινά με σάλτσα ντομάτας 
Το ένα "συμπληρώνει" το άλλο κι όλα μαζί μετατρέπονται σε ένα σούπερ θρεπτικό πιάτο με ισορροπημένη σύνθεση θρεπτικών συστατικών και ιδιαίτερα σημαντικές ποσότητες μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών. 
Καρπούζι + τυρί φέτα 
Ο συνδυασμός τους παρέχει απαραίτητους ηλεκτρολύτες για την υδατική ισορροπία, κάλιο και νάτριο αντίστοιχα, μεγαλώνει την αίσθηση κορεσμού και αυξάνει πιο ήπια το σάκχαρο του αίματος. 
Κόκκινο κρέας + χόρτα + σαλάτα λαχανικών 
Ενισχύοντας το γεύμα σας με περισσότερες φυτικές ίνες, χορταίνετε ταχύτερα, μειώνετε την απορρόφηση διατροφικού λίπους και αυξάνετε την αποβολή τοξικών καταλοίπων. Λαχανικά + ωμό ελαιόλαδο Το ελαιόλαδο ευνοεί την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα των λιποδιαλυτών βιταμινών, των αντιοξειδωτικών και των φυτοθρεπτικών που περιέχουν τα λαχανικά. 
Λάχανο + καρότα + ντομάτα + σέλινο 
Ο συνδυασμός τους ενισχύει την επίδραση των καροτένιων και των φλαβονοειδών στην προστασία του δέρματος, αλλά και στη μείωση των υψηλών επιπέδων ομοκυστεΐνης και χοληστερίνης στο αίμα.
 Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας + σαλάτα λαχανικών 
Η μαγειρεμένη ντομάτα απελευθερώνει περισσότερο λυκοπένιο συγκριτικά με την ωμή. Η σαλάτα λαχανικών καθυστερεί την απορρόφηση των υδατανθράκων από τα μακαρόνια, αποτρέποντας έτσι την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. 
Μπριάμ + ρίγανη 
Η ρίγανη δρα ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιολάδου, που, με τη σειρά τους, ενισχύουν την απορρόφηση των φυτοθρεπτικών από τα λαχανικά.
Ρεβίθια + ταχίνι 
Με το συνδυασμό τους, π.χ. ως "χούμους", οι πρωτεΐνες τους γίνονται υψηλότερης ποιότητας, πλησιάζοντας σε αξία, ακόμα και αυτήν του κρέατος.
 Τυρί + αβγό 
Το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ενώ το αβγό είναι καλή πηγή της βιταμίνης D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. 
Φακές + ρύζι 
Επειδή το ένα αλληλοσυμπληρώνει τα αμινοξέα του άλλου, οι πρωτεΐνες που προσλαμβάνετε γίνονται πλήρεις και αποκτούν μεγαλύτερη βιολογική αξία. 
Χοιρινό κρέας + αποξηραμένα φρούτα
 Οι φυτικές ίνες των ξερών φρούτων παγιδεύουν μια ποσότητα κορεσμένου λίπους και χοληστερίνης από το χοιρινό, η οποία αποβάλλεται μαζί τους διά της φυσιολογικής οδού. 
Ψάρι ή θαλασσινά + λευκό κρασί 
Το λευκό κρασί είναι φτωχότερο σε τανίνες συγκριτικά με το κόκκινο, οπότε δεν σκεπάζει την ιδιαίτερη γεύση του ψαριού, ούτε όμως αφήνει δυσάρεστη επίγευση "ψαρίλας" στο στόμα. 
Ψάρι ή θαλασσινά + χωριάτικη σαλάτα 
Τα ψάρια και τα θαλασσινά περιέχουν πολύ ιώδιο, το οποίο δεν επηρεάζεται αρνητικά από τα υλικά της χωριάτικης. Αντίθετα, ο συνδυασμός ψαριού με κραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι κ.λ.π.) εμποδίζει την απορρόφηση του ιωδίου. 
Ψητά κρέατα + μουστάρδα 
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του σιναπιού, από το οποίο προέρχεται η μουστάρδα, δρουν προφυλακτικά έναντι κάποιων από τις καρκινογόνες ουσίες των ξεροψημένων κρεάτων. 
Ψητές σαρδέλες + λαδολέμονο και ρίγανη 
Το ελαιόλαδο, ο χυμός λεμονιού και η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα ευάλωτα στην οξείδωση ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που μας προσφέρουν οι σαρδέλες.

9 σχόλια:

  1. Ως λαός, γενικότερα, έχουμε "ξεχάσει" να τρώμε σωστά κ΄ δυστυχώς το θυμόμαστε μόνο όταν μας το πει ο γιατρός...
    Χρήσιμες οι πληροφορίες που μοιράστηκες μαζί μας!!!
    Φιλάκια, κοριτσάκι!!!
    Να περνάς όμορφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστηχώς αυτό είναι αλήθεια...Καλά να περνάτε και καλό χειμώνα πια.. :) :)

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Νεφέλη μου χρήσιμα όσα γράφεις κ πολύ ωραίες συνταγές φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου vaso μου..σε ευχαριστώ πολύ!!!Καλό χειμώνα σου εύχομαι..

      Διαγραφή
  3. Σ'ευχαριστούμε που το μοιράστηκες! Την καλησπέρα μου!Να περνάς όμορφα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ!!Καλά να περνάς και εσύ!!Καλό σου χειμώνα!!

      Διαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ πολύ!!Καλό χειμώνα σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εϊ κοριτσάκι!!!
    Πού χάθηκες???
    Ελπίζω όλα να είναι καλά...
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Felicidades por tu blog,es muy bueno.
    http://kanito78.blogspot.com.es/

    ΑπάντησηΔιαγραφή